Η ΒΑΝΤΩΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε αποτελεί την εξέλιξη την εταιρίας ΥΙΟΙ Ι. ΒΑΝΤΩΛΑ Ο.Ε. που ιδρύθηκε στα Ιωάννινα τον Νοέμβριο του 1994. Σκοπός της εταιρείας είναι η εμπορία (αποθήκευση – διακίνηση) εμπορικών Εκρηκτικών Προϊόντων, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε λατομεία, μεταλλεία και στην κατασκευή δημοσίων έργων (σήραγγες, δρόμοι, κλπ), ειδών λατομείου, βιομηχανικών εργαλείων, ειδών προστασίας εργαζομένων. Ακόμη εμπορέυεται Μηχανήματα διαφόρων χρήσεων, Εργαλεία για όλους τους επαγγελματίες και Μέσα Ατομικής Προστασίας για κάθε εργασία.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται και εξυπηρετεί πελάτες σε όλη τη Ελλάδα και την Αλβανία. Από το 1997, όπου άρχισε στην περιοχή η κατασκευή της “Εγνατίας Οδού”, μέχρι και σήμερα η εταιρεία αποτέλεσε τον κύριο προμηθευτή των τεχνικών εταιρειών στον τομέα των εκρηκτικών υλών.

Το 2001 η εταιρεία βραβεύτηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών με το Βραβείο ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για την ανάπτυξη κατά την τριετία 1998-2000.

Το 2004 γίνεται αλλαγή έδρας της επιχείρησης, η οποία μεταφέρεται σε ενοικιαζόμενο χώρο 500m2 επι της Λεωφόρου Γράμμου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας καθώς και το κατάστημα πώλησης Βιομηχανικών Εργαλείων και Ειδών Προστασίας Εργαζομένων και διατηρεί ταυτόχρονα και αποθηκευτικό χώρο 400m2 στην Κρύα Ιωαννίνων.